Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeves met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeve Rustenburg, Kasteel Schoonhove en hoeves met hun omgeving

Beschrijving

De twee hoeves zijn samen met hun onmiddellijke omgeving beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat hoeve Rustenburgh, de hoeve aan de overzijde van de Boudewijnlaan en hun onmiddellijke omgeving. In hetzelfde beschermingsbesluit werden de hoevegebouwen van hoeve Rustenburgh beschermd als monument.

Waarden

Hoeves met hun onmiddellijke omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Boudewijnlaan 75 (Oostkamp)
Hoeve met losse bestanddelen, gebouwd in de 18de eeuw, voorheen de kasteelhoeve van het ten noorden gelegen kasteel Schoonhove.

Hoeve Rustenburgh

Boudewijnlaan 72 (Oostkamp)
Eertijds imposante hoeve opklimmend tot 1650-1651, doch in de jaren 1980 vrij ingrijpend verbouwd. Voorbeeld van een hoeve die evolueert van enkele losse bestanddelen in de 17de eeuw naar een hoeve met een vrij gesloten, U-vormige plattegrond in de tweede helft 18de eeuw. Eind jaren 1960 is een vleugel afgebroken, waardoor een L-vormige plattegrond ontstaat om ten slotte te eindigen als hoeve bestaande uit twee losstaande gebouwen in 1989.