Beschermd monument

Eclectisch burgerhuis

Beschermd monument van tot heden

ID
14232
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14232

Besluiten

Herenhuizen, burgerhuizen, winkelgalerij James Ensor en hotel
definitieve beschermingsbesluiten: 06-09-2002  ID: 3921

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het eclectisch burgerhuis uit 1901.



Waarden

Het pand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: als zijnde een zeldzaam wordend, representatief voorbeeld van de architecturale invulling van de 19de-eeuwse westelijke stadsuitleg te Oostende onder impuls van Leopold II in het kader van het toen snel groeiende badstadtoerisme. Zowel wat indeling, opstand, en plattegrond betreft beantwoordt dit pand van 1901 aan het type van de eclectische stadsvilla uit de belle époque; de architecturale uitwerking is hier echter overwegend art-nouveaugetint. Karakteristiek zijn onder meer de geglazuurde bakstenen, de sierlijke ijzeren draagconstructie van de bow window met trogoverwelving voorzien van centraal faiencetegeltableau met zonnebloem, en de tegelbanden met bloem- en bladmotieven.
Het interieur bewaart bovendien zijn trappenhuis met muurkasten, een salon in neo-Vlaamserenaissance-stijl met marmeren schouwmantel, sokkellambrisering en cassettenplafond, beide houtimitaties van stuc.

sociaal-culturele waarde

als 'document' uit de periode van het elitaire kusttoerisme en aldus een schakel in het verhaal van de badstad Oostende.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Eclectisch burgerhuis

Rogierlaan 52 (Oostende)
Art-nouveaugetint burgerhuis enigszins afwijkend van de eclectische doorsnee-architectuur in de straat met overwegend neoclassicistische inslag. Opgetrokken volgens kadaster circa 1901. Enkelhuis van vier bouwlagen en respectievelijk van onder naar boven drie, een brede en twee traveeën onder zadeldak


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.