Beschermd cultuurhistorisch landschap

Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof en kerkhofmuur

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Kasteel Het Schoonsel, kastanjeboom, rode beuken en parochiekerk Sint-Pieters met kerkhof en muur

De Sint-Pieterkerk met omliggend kerkhof en omheiningsmuur te Testelt, is beschermd als landschap.

Waarden

De kerk met het oud kerkhof en de oude afsluitingsmuur is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

esthetische waarde

Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof

Dorp (Scherpenheuvel-Zichem)
Een in hoofdzaak gotisch gebouw uit de 15de, 16de eeuw met zware ijzerzandstenen toren en beuk in classicistische stijl van 1768, rond de kerk nog enkele graven omgeven door een kerkhofmuur.

Demervallei tussen Aarschot en Diest

Aarschot, Langdorp, Rillaar (Aarschot), Diest, Kaggevinne, Molenstede (Diest), Averbode, Messelbroek, Testelt, Zichem (Scherpenheuvel-Zichem)
Het gebied omvat de Demervallei met overgangen naar rivierterrassen, getuigenheuvels en delen van de aanpalende beekvalleien. In het noorden werd de landduinenrij tussen Gijmel en Zavel mee opgenomen. Op de valleibodem komen talrijke donken en afgesneden en fossiele meanders voor. De Diestiaanheuvels ten zuiden van Molenstede zijn gesitueerd in het traditionele landschap ‘Demerland’. Terwijl Aarschot en Diest zich over de hele breedte van de Demervallei uitstrekken, zijn Langdorp, Messelbroek, Testelt en Zichem oude bewoningskernen aan de rand van de vallei. De valleibodem is nagenoeg onbebouwd.