Oorlogsmonument Royal Household Cavalry

Gedenkzuilen, Canadese gedenksite en oorlogsmonument

Beschrijving

Het oorlogsmonument, met name de gedenkzuil voor de Royal Household Cavalry toegankelijk via trapje en een 100 meter lang kiezelpad, is beschermd als monument.

Waarden

De gedenkzuil voor de Royal Household Cavalry is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Dit gedenkteken herinnert aan de doden van de 'Royal Household Cavalry', die voor een groot deel zijn omgekomen bij Zandvoorde tijdens de Eerste Slag bij leper (oktober - november 1914). De 'Royal Household Cavalry' was een elite-eenheid met heel wat adellijke personen. Maar de loopgravenoorlog deed haar intrede en deze nieuwe vorm van oorlogvoering stond geen ruiterij meer toe: de cavaleristen moesten bij Zandvoorde van hun paarden afstijgen en vanuit rudimentaire loopgraven vechten. Het gedenkteken voor de 'Royal Household Cavalry' staat aldus symbool voor het einde van een oude traditie van oorlogvoeren.
De geografische context van het gedenkteken is bovendien opmerkelijk. Op 30 oktober 1914 kwamen er bij Zandvoorde ongeveer 120 mannen van de 'Household Brigade' om. Na de oorlog kon het graf van slechts één persoon teruggevonden worden, namelijk van Lord Worsley. Dat zijn graf teruggevonden kon worden, is wellicht te danken aan zijn adellijke herkomst. De ontstaansgeschiedenis van het gedenkteken voor de 'Household Brigade' is dan ook merkwaardig, daar het werd opgericht op de plaats van het enige teruggevonden graf van de zwaar beproefde brigade.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische waarde, in casu architectuurhistorische waarde:
Dit gedenkteken valt op binnen het gamma van militaire oorlogsgedenktekens, dankzij zijn elegant ontwerp. Het betreft een hoog, slank gedenkteken, met sierlijk afgewerkte vormen, zoals de twee afgeronde hoeksteunen. De eigenlijke zuil is opgevat als een roll of honour en wordt bovenaan bekroond met een klein kruis dat afgewerkt is met drielobbig maaswerk.

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

Gedenkzuil Royal Household Cavalry

Komenstraat (Zonnebeke)
Gedenkzuil voor de ‘Royal Household Cavalry’, een elite-eenheid binnen het Britse leger die in Zandvoorde zwaar slag leverde tijdens de Eerste Slag bij Ieper. Het gedenkteken werd in 1924 onthuld.