Canadese gedenksite Passendale 1917

Gedenkzuilen, Canadese gedenksite en oorlogsmonument

Beschrijving

De Canadese gedenksite Passendale 1917, gelegen op een kunstmatige heuvel, is beschermd als monument.

Waarden

De Canadese gedenksite Passendale 1917 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

de artistieke waarde en de artistieke, in casu artistiek-landschappelijke waarde:
Als zijnde een indrukwekkende gedenksite, bestaande uit een sober gedenkteken op een speciaal aangelegde aarden heuvel. Het park op de heuvel is onder meer met esdoorns beplant, waarvan het blad symbool staat voor Canada. Vanaf de heuvel is een panoramische kijk op de omgeving mogelijk, die gestuurd wordt dankzij oriëntatiepijlen. Het tracé van de 'Canadalaan', de weg tussen de gedenksite en het dorp Passendale, werd na de Eerste Wereldoorlog rechtgetrokken in functie van het oorlogsgedenkteken.

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Als zijnde een gedenksite ter herinnering aan de rol van de Canadese troepen en hun immense verliezen tijdens de verovering van Passendale en omgeving op het einde van de Derde Slag bij leper. Deze slag wordt ook wel met 'Passchendaele' aangeduid, naar dit dorpje dat als laatste op de Duitse troepen veroverd werd, 100 dagen en honderdduizenden verliezen later maar nauwelijks enkele luttele kilometers verwijderd van de oorspronkelijke startlijn van het offensief. 'Passchendaele' torst een loodzwaar oorlogsverleden met zich mee. De Canadese gedenksite staat dan ook symbool voor het einde van de bijzonder bloederige Derde Slag bij leper.

Canadalaan (Zonnebeke)
Gedenksite ter herinnering aan de rol van de Canadese troepen en hun immense verliezen tijdens de verovering van Passendale en omgeving in oktober-november 1917, op het einde van de Derde Slag bij Ieper. De gedenksite is na de Eerste Wereldoorlog aangelegd op een aarden heuvel bij 'Crest Farm' en bevat onder meer een gedenksteen uit wit graniet, naar ontwerp van P.E. Nobbs.