Parochiekerk Sint-Andries en Sint-Anna

Parochiekerk Sint-Andries en Sint-Anna met kerkhof en oorlogsmonumenten

Beschrijving

De parochiekerk Sint-Andries en Sint-Anna met inbegrip van de zich erin bevindende roerende zaken, onroerend door bestemming, is beschermd als monument.

Waarden

De parochiekerk Sint-Andries en Sint-Anna, met inbegrip van de zich erin bevindende roerende zaken, onroerend door bestemming, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een bedehuis met fraai interieur, welke tevens belangrijke kerkschatten bewaart; vermeldenswaardig zijn onder meer het kerkmeubilair van de hand van H Pickery (1828-1894) en de uitgebreide verzameling aan edelsmeedwerk.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde de voormalige site van de Sint-Andriesabdij, waarvan de stichting teruggaat tot 1117, welke gedurende het ganse Ancien Regime zowel op kerkelijk als maatschappelijk vlak, een belangrijke rol heeft gespeeld.
Als zijnde een waardevolle parochiekerk opgetrokken in 1869 naar ontwerp van architecten Deshuyser en P. Buyck (Brugge), provinciaal architect van 1842 tot 1877, en door de westtoren van 1530.

Als zijnde een beeldbepalend element in de dorpskern van Sint-Andries.

Parochiekerk Sint-Andries en Sint-Anna met kerkhof

Gistelse Steenweg 493 (Brugge)
Het huidige kerkgebouw is een driebeukig bedehuis met een westtoren van 1530 gelegen midden een gaaf bewaarde kerkomtrek. Oorspronkelijk gotisch bedehuis in 1869 vervangen door een neogotisch kerkgebouw, naar ontwerp van architecten Deshuyser en Pierre Buyck, provinciaal architect van 1842-1877. Enkel de toren bleef grosso modo bewaard.