Klooster der Zwarte Zusters

Woningen, schoolgebouwen en klooster

Beschrijving

Het klooster der Zwarte Zusters te Veurne is beschermd als monument. De bescherming omvat de tuinmuur aan de Zwarte Nonnenstraat, de kloostergebouwen met kapel en de binnenkoer die zij omsluiten.

Waarden

Het Klooster der Zwarte Zusters is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Dit klooster is onder meer van belang voor de sociaal-culturele geschiedenis. De orde der Zwarte Zusters speelde reeds sinds het begin van de 16de eeuw een belangrijke maatschappelijke rol in de stad Veurne. Gedurende verscheidende eeuwen stonden de zusters in voor de verzorging van zieken, krankzinnigen en weeskinderen en voor het onderwijs van meisjes. Tot op vandaag houden zij zich voornamelijk bezig met bejaardenzorg.
Dit beeldbepalend complex, gelegen in de straatbocht van de Zwarte Nonnenstraat, is architectuurhistorisch interessant. Het bewaart enerzijds een in kern 18de-eeuwse kloosterkapel, gedateerd 1724. Anderzijds werd het kloostercomplex na de beschadiging tijdens de eerste wereldoorlog herbouwd naar ontwerp van architect Le Poudre (Veurne) in 1921 in een verzorgde historiserende stijl.
Het betreft een gaaf bewaard complex welke wordt gekarakteriseerd door de regionale Vlaamse renaissancestijl. Kenmerkend voor deze regionale stijl is het gebruik van gele baksteen in een verzorgd metselwerk. Typerend zijn de geprofileerde korfboog-, rondboog- en tudorboogomlijstingen en het gebruik van kozijnconstructies met kleine roedeverdeling.
Dit complex vertoont een eenvoudig en doch gaaf bewaard interieur. Dit wordt onder meer gekarakteriseerd door: het typische grondplan met binnenkoer, waarrond pandgang, welke toegang geeft tot de verschillende ruimtes en tot de kloosterkapel, de behouden materialen zoals de zwart witte marmeren vloerbekleding, de balklaag, de paneeldeuren in vlakke omlijstingen, de geschilderde natuursteenimitatie op de muren, versierd met spreuken en sjablonen in de inkom. Vermeldenswaardig in de kapel zijn de glasramen en het portiekaltaar met tabernakel, de vier kandelaars en het antependium.

Zwarte Nonnenstraat 28 (Veurne)
Begin 16de eeuw, vestiging van het klooster alhier; vergroot in 1521 en 1523 respectievelijk door aankoop van verschillende huizen en stadsgrond zogenaamd "Ouden Zak". Tot circa 1688, toewijding aan verzorging van zieken, krankzinnigen en weeskinderen; sedert 1640, ook meisjesschool.