Brouwerswoning van brouwerij Het Kruis

Art nouveauwoningen en brouwerswoning

Beschrijving

De bescherming als monument omvat 't Brouwershuis, de brouwerswoning in art nouveau bij voormalige brouwerij Het Kruis.

Waarden

Brouwerswoning van de voormalige brouwerij Het Kruis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als zijnde voor de Oostendse binnenstad zeldzame panden met een art-nouveaugevel. Het zijn ontwerpen van de Oostendse architecten Charles Pil en A. de Doncquers; ze dateren uit 1902-1906 en waren naar uitwerking van het gevelparement architecturaal vernieuwend.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een illustratie van de economische welvaart op het einde van de 19de en het begin van 20ste eeuw, een periode van commerciƫle hoogconjunctuur voor Oostende - 'Koningin der Badsteden' - als koninklijke en mondaine badstad.

artistieke waarde

als zijnde een artistiek en architecturaal opmerkelijk contrast tussen het voor 1903 vooruitstrevende en uiterst verzorgde art-nouveaugevelparement enerzijds en het eerder conservatieve - maar evenzeer verzorgde - neobarokke interieur anderzijds.

Christinastraat 86 (Oostende)
Brouwerswoning van de voormalige brouwerij "HET KRUIS" (zie gevelopschrift) in art-nouveaustijl naar ontwerp van architect Charles Pil (Oostende) uit 1902.