Art-nouveauwinkelpand

Art nouveauwoningen en brouwerswoning

De bescherming als monument omvat het winkelpand in art nouveau, ontworpen door A. de Doncquers.

Kaaistraat 31 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als zijnde een artistiek en architecturaal opmerkelijk contrast tussen het voor 1903 vooruitstrevende en uiterst verzorgde art-nouveaugevelparement enerzijds en het eerder conservatieve - maar evenzeer verzorgde - neobarokke interieur anderzijds.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een illustratie van de economische welvaart op het einde van de 19de en het begin van 20ste eeuw, een periode van commerciële hoogconjunctuur voor Oostende - 'Koningin der Badsteden' - als koninklijke en mondaine badstad.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als zijnde voor de Oostendse binnenstad zeldzame panden met een art-nouveaugevel. Het zijn ontwerpen van de Oostendse architecten Charles Pil en A. de Doncquers; ze dateren uit 1902-1906 en waren naar uitwerking van het gevelparement architecturaal vernieuwend.

Kaaistraat 31, 31A-B (Oostende)
Art-nouveauwinkelpand uit 1903 naar ontwerp van de Oostendse architect Aimé de Doncquers. Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen op een verhoogde begane grond en onder een leien mansardedak waarin drie dakkapellen. Arduinen plint en drieledige winkelpui, waarboven een gevelparement van witte, geglazuurde siersteen, verlevendigd door middel van bruine banden en tegeltableaus van de Hasseltse Manufacture de Céramiques Décoratives-Majoliques de Hasselt.