Beschermd monument

Albertschool

Beschermd monument van tot heden

ID
14184
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14184

Besluiten

Albertschool
definitieve beschermingsbesluiten: 08-12-2000  ID: 3622

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de Albertschool, ontworpen door Achille-Emile Raoux. De zijvleugel aan de Kerkstraat hoort niet tot de bescherming.



Waarden

De Albertschool is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

als zijnde een weerspiegeling van de hoogconjunctuur welke Oostende tijdens de belle époque als koninklijke en mondaine badstad kende en waarbij de welvarende burgerij de toonaangevende sociale klasse was. De demografische en territoriale expansie van de badstad noopte tot de oprichting van nieuwe schoolgebouwen.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als zijnde een fraai en goed bewaard voorbeeld van de scholenbouw omtrent de eeuwwisseling. Het is ontworpen door de stadsarchitect Achille Raoux en beantwoordt aan het overheidsprogramma van 1852 voor het bouwen van scholen, dat in 1854 door de Centrale Commissie werd geamendeerd en tijdens de volgende twee decennia voortdurend verduidelijkt en aangevuld; aandacht voor hygiëne en bouwconcept staan centraal. De uiterlijke vormgeving sluit aan bij de art nouveau, de stijl bij uitstek van de verlichte en welvarende burgerij uit de belle époque.

artistieke waarde

als zijnde een voorbeeld waarbij zowel de voorbouw als de klassenvleugel van de school een verzorgd interieur bezitten dat aansluit bij de vormgeving van de gevels.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Albertschool

Ooststraat 29 (Oostende)
Albertschool, opgetrokken door stadsarchitect Achille-Emile Raoux. De zogenaamde Albertschool (thans gemeentelijk basisonderwijs) is gegroeid uit een betalende jongensschool welke achtereenvolgens was gevestigd in de Langestraat, de Groentemarkt en de Kapucijnenstraat. Rond 1908 besluit de stad de school over te nemen als "Ecole Payante pour Garçons" en een nieuw schoolgebouw te bouwen op de gronden van het voormalige klooster van de Zwarte Nonnen in de Ooststraat.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.