Eclectisch hoekhuis La Tourelle

Woning La Tourelle

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het eclectisch hoekhuis La Tourelle, aan de Albert I-promenade en het Zeeheldenplein.

Pand La Tourelle is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
als zeldzaam restant van Belgische zeedijkarchitectuur uit de belle époque, toen de strandboulevard als typisch laat-19de-eeuws verschijnsel vorm aannam en dit bij uitstek te Oostende.
als zeldzaam restant van overgangsarchitectuur - eclectisch met dominerende neoclassicistische inslag - op een strategische plaats gelegen op de zeedijk.
als architectuurhistorisch herkenningspunt gezien de uitzonderlijke, beeldbepalende ligging aan bocht van de zeedijk.

sociaal-culturele waarde

als 'document' uit de elitaire periode van het kusttoerisme en aldus een schakel in het verhaal van de zeedijk - meer bepaald te Oostende - die bovendien een positieve tegenwaarde vormt met de huidige appartementsgebouwen aan de Belgische zeedijken.

Albert I-Promenade 21 (Oostende)
Zichtbepalend eclectisch hoekpand, type dijkhuis, van circa 1900. Enkelhuis met drie bouwlagen en drie & één traveeën onder mansardedak. Lijstgevel waarvan het huidige parement van witte sierbaksteen dateert mogelijk van na de Tweede Wereldoorlog, maar met behouden simili voor deur- en vensteromlijstingen.