Villa Yvonne

Villa Yvonne en villa Simonne

Beschrijving

De bescherming als monument omvat Villa Yvonne, een eclectische burgerhuis naar ontwerp van A. Dujardin, gelegen langs de Oostendse zeedijk.

Villa Yvonne is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

representatieve voorbeelden van eclectische architectuur van 1887-1888 resulterend in een samenstel van twee 'zeedijkvilla's' naar ontwerp van de Luikse architect A. Dujardin die initieel verbonden is met de verkaveling van de Oostendse zeedijk.

historische waarde

zeldzame restanten van de zeedijkarchitectuur uit de belle époque, toen de strandboulevard als typisch laat-19de-eeuws stedenbouwkundig verschijnsel vorm aannam te Oostende.

sociaal-culturele waarde

'documenten' uit de elitaire periode van het kusttoerisme en aldus schakels in het verhaal van de Oostendse zeedijk, die bovendien - en hier nog uitzonderlijk als samenstel - een positieve tegenwaarde vormen met de appartementsgebouwen in dezelfde gevelrij.

Samenstel van eclectische burgerhuizen

Albert I-Promenade 83-84 (Oostende)
Samenstel van eclectische dijkhuizen met enkelhuisopstand volgens spiegelbeeldschema. Minder plastisch uitgewerkte gevel van kalksteen en arduin met neorenaissance en -barokornamenten. Aangepast souterrain zie  horecafunctie, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadeldak (bitumen).