Beschermd cultuurhistorisch landschap

Ledeberg

definitieve opheffingsbesluiten: 27-03-2024  ID: 15328

Ledeberg
voorlopige opheffingsbesluiten: 16-10-2023  ID: 15192

Gebouwen en landschap de Ledeberg

Beschrijving

De flank van de Ledeberg met bospercelen en grasland, nabij het gelijknamige gehucht dat naar verluidt teruggaat tot een laatmiddeleeuwse burcht, was beschermd als cultuurhistorisch landschap.

De bescherming van de Ledeberg als landschap werd gedeeltelijk ingetrokken door een besluit van de Vlaamse Executieve van 11 april 1984.

Op 16 oktober 2023 werd de bescherming als cultuurhistorisch landschap van de Ledeberg in Roosdaal voorlopig en op 27 maart 2024 definitief opgeheven omdat de erfgoedwaarden onherstelbaar aangetast of verloren zijn gegaan. De erfgoedkenmerken en -elementen van het landschap als gaaf bewaarde heuvelflank met vergezichten, bospercelen, grasland en een waardevol beukenbestand zijn in de decennia volgend op de bescherming in 1942 door toenemende bebouwing en niet-vergunde kap nagenoeg volledig verdwenen. De esthetische waarde van het landschap is hierdoor volledig verloren gegaan.

De Ledeberg was beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

esthetische waarde

Ledeberg

Kapelleweide, Kluisberg (Roosdaal)
Flank van de Ledeberg met bospercelen en grasland, nabij het gelijknamige gehucht dat teruggaat tot een laatmiddeleeuwse burcht.

Andere relaties

Heeft als voorganger