Herenhuis

17de-eeuwse renaissancewoning

Beschrijving

Het herenhuis is beschermd als monument. De bescherming omvat het herenhuis, het aanpalende poortgebouw ten noorden en de achtertuin met alle bijgebouwen.

Het pand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

Restant van de betere 17de-eeuwse huizenbouw die mede door afwerking van de langgevel met geveltoppen een uniek voorbeeld vormt in de regionale renaissance-architectuur in de regio van Veurne.
Het interieur is een zeldzame uiting van een 19de-eeuwse interieuraankleding in neo-renaissance-stijl in de Veurnse binnenstad.

Herenhuis

Noordstraat 28-30 (Veurne)
Herenhuis uit de 19de eeuw, thans opgesplitst in winkel en burgerhuis. Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) met twee dakvensters, uit de eerste helft van de 17de eeuw; deels gereconstrueerd en aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw.