Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Besluiten

Parochiekerk Sint-Bartholomeus: toren en noordelijke arm kruisbeuk, parochiekerk Onze-Lieve-vrouw-Hemelvaart en parochiekerk Sint-Petrus- en Paulus: toren

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart of Onze-Lieve-Vrouw ter Duinen. Het kerkhof werd op 27 mei 1975 beschermd als landschap, de omgeving van de kerk op 22 september 1981 als dorpsgezicht.

Waarden

De kerk van Onze-Lieve-Vrouw ter Duinen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

in casu geschiedkundige waarde

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met omgeving

Dorpsstraat 80 (Oostende)
Georiƫnteerde hallenkerk met toren west, teruggaand tot de 14de eeuw, gelegen in pittoresk kader tegen ongerepte duinengordel, waardoor beter bekend als het "Duinenkerkje". Omringd door een trapeziumvormig kerkhof en ten zuiden ligt er een 19de-eeuws vissershuisje.