Britse militaire begraafplaats Nine Elms British Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Nine Elms British Cemetery te Poperinge, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Nine Elms British Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door R. Blomfield en W.C. Von Berg. Aan de ingang staat een poortgebouw uit rode baksteen, afgewerkt met witte natuursteen, met plat dak en rondbogige doorgang. Vanaf dit toegangsgebouw leidt een centrale laan, afgezet met taxussen, naar het offerkruis achteraan op de begraafplaats. De Stone of Remembrance staat centraal tegen de oostelijke muur. Rondom rond zijn olmen geplaatst (confer de naamgeving).

in casu historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats met 1593 doden uit de Eerste Wereldoorlog en 22 doden uit de Tweede Wereldoorlog. In september 1917 waren er vlakbij casualty clearing stations (veldhospitalen) ingericht naar aanleiding van de Derde Slag bij Ieper. Tussen maart en 12 oktober 1918 werd de begraafplaats opnieuw gebruikt door gevechtseenheden. De 95 Amerikaanse doden uit de periode juli september 1918 (ontzettingsgevechten) werden overgebracht naar de Amerikaanse begraafplaats van Waregem. De 37 Duitsers zijn in krijgsgevangenschap omgekomen. De 22 Britten uit de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen tijdens de chaotische terugtrekking naar Duinkerke (eind mei - begin juni 1940).

Nine Elms British Cemetery

Helleketelweg (Poperinge)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, ontworpen door R. Blomfield en W.C. Von Berg. Het betreft een ommuurde begraafplaats met een poortgebouw, een 'Cross of Sacrifice', 'Stone of Remembrance' en rijen witte grafstenen, getooid met struikenrijen, bloemenperken en opgaande bomen.