Britse militaire begraafplaats Lijssenthoek Military Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Lijssenthoek Military Cemetery te Poperinge, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Lijssenthoek Military Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Lijssenthoek Military Cemetery werd aangelegd door Reginald Blomfield en J.S. Hutton. Het is een indrukwekkende begraafplaats geworden met onder meer een groots toegangsgebouw en schuilgebouw. Vooral de tuinaanleg is imposant. Een grote verscheidenheid aan bomen domineert het uitzicht van deze uitgestrekte begraafplaats: 3 Libanese ceders rond de Stone of Remembrance, grauwe elzen langsheen de as toegang schuilgebouw, amberbomen en zomereiken langsheen de noordwestelijke rand, treurwilgen onder meer langs straatzijde, Zweedse lijsterbessen langs de oostelijke rand, twee rijen tamme kastanjes tussen de perken. Verder is ook nog schietwilg, ginkgo biloba en sierkers terug te vinden. Ook de kleurrijke bloemperken bij de graven dragen bij tot deze serene pracht.

in casu historische context en militair-historische waarde:
Lijssenthoek Military Cemetery is met 10785 doden de tweede grootste Britse militaire begraafplaats in Vlaanderen. Ze is ontstaan bij medische voorzieningen die geïnstalleerd waren in en rond de naburige boerderij, zogenaamd Remi Farm. Het Franse leger richtte hier in de vroege lente van 1915 een Franse evacuatiepost in. Vanaf juni 1915 werden er ook Britse veldhospitalen ingericht. Tegen het einde van de oorlog was Lijssenthoek Military Cemetery uitgegroeid tot de grootste Britse begraafplaats.

sociaal-culturele waarde

Van de graven op deze uitgestrekte begraafplaats valt het internationaal karakter van de Eerste Wereldoorlog in de Ieperboog duidelijk af te lezen: behalve mannen (en een vrouw) uit het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland, liggen er ook Chinezen, Indiërs, Zuid-Afrikanen, Fransen, Duitsers en Amerikanen begraven.

Lijssenthoek Military Cemetery

Boescheepseweg (Poperinge)
Grootste Britse militaire begraafplaats in België met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van R. Blomfield. De begraafplaats wordt omheind door hagen, behalve aan straatzijde waar een monumentaal poortgebouw met een groot smeedijzeren hekken en een lage bakstenen muur de begraafplaats afbakenen. Er is een 'Stone of Remembrance', een 'Cross of Sacrifice' en een groot schuilgebouw. De begraafplaats wordt getooid met vele - opgaande, solitaire en markerende - bomen, bloemperken en struiken. Vele 'headstones' voor Britse doden zijn vervaardigd uit het grijzere hopton wood, terwijl de meer dan 650 Fransen onder een grafkruis liggen.