Landhuis Michiels: bomen

Landhuis Michiels met bomen en tuin

Beschrijving

Vijf bomen in de tuin van het landhuis Michiels zijn beschermd als monument. De bescherming omvat twee bruine beuken (Fagus sylvatica 'Atropunicea’), een witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum), een zilverlinde (Tilia tomentosa) en een zwarte walnoot (Juglans nigra).

De vijf bomen zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, wetenschappelijke waarde

artistieke, historische, wetenschappelijke en wetenschappelijke, in casu natuurwetenschappelijke waarde: zij behoren tot de oorspronkelijk aanplanting en vormen samen met de gebouwen de globale architectuur van het domein; sommige hebben uitzonderlijke afmetingen ondanks het feit dat zij nog geen eeuw oud zijn:
- drie bomen uit de groep die rond de vijver aan het uiteinde van de oorspronkelijk zichtas staat opgesteld, met name twee bruine beuken (Fagus sylvatica 'Atropunicea’) met respectievelijke stamomtrekken van 3,71 meter en 3,26 meter en een witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum) met 3,02 meter stamomtrek.
- enkele monumentale bomen uit een groep nabij het landhuis, namelijk een zilverlinde (Tilia tomentosa) met 3,69 meter stamomtrek en een zwarte walnoot (Juglans nigra) met 2,52 meter stamomtrek.

Landhuis Michiels met tuin

Rozenstraat 17, 17A (Scherpenheuvel-Zichem)
Landhuis in eclectische stijl gebouwd in 1903 met langwerpige villatuin in landschappelijke stijl van 3,5 hectare, min of meer symmetrisch aangelegd; conciërgewoning tegen de westelijke perceelgrens; wegenpatroon met een dubbele lus met vijvertje.