Beschermd monument

Oorlogsgedenkteken 3de en 23ste linieregiment

Beschermd monument van tot heden

ID
14059
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/14059

Besluiten

Oorlogsmonumenten
definitieve beschermingsbesluiten: 26-03-2010  ID: 4699

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het gedenkteken voor het 3de en 23ste linieregiment.



Waarden

Gedenkteken voor het 3de en 23ste linieregiment is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

historische waarde

Als zijnde een gedenkteken ter herinnering aan een Belgische militaire eenheid uit de Eerste Wereldoorlog, waarbij een beroep gedaan werd op de talenten van een vooraanstaande kunstenaar en architect. Het is eerder uitzonderlijk dat een gedenkteken voor een Belgische militaire eenheid figuratief en in dergelijke mate artistiek uitgewerkt is.
Een speciaal opgericht comité koos voor het ontwerp van de Brusselse beeldhouwer Marcel Rau en de Brusselse architect Georges Hendrickx. Rau, petekind van Victor Horta, was een gerenommeerde, klassieke beeldhouwer en medaillist met een uitgebreid oeuvre, waaronder heel wat officiële opdrachten, zoals oorlogsgedenktekens.
Als zijnde een militair gedenkteken, met een symbolentaal die de nadruk legt op overwinning en roem. Vooral de gehelmde overwinningsgodin met laurierkrans en zwaard beklemtoont de gedachte van zege en heroïsme. Het is typisch voor militaire gedenktekens dat de doden herdacht worden in termen van roem en overwinning.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Oorlogsgedenkteken 3de en 23ste linieregiment

3de en 23ste Linieregimentsplein (Oostende)
Oorlogsgedenkteken voor de doden van het 3de en 23ste Linieregiment, naar ontwerp van de Brusselse beeldhouwer Marcel Rau en de Brusselse architect Georges Hendrickxi, ngehuldigd in 1922. Het stelt een gevleugelde vrouwelijke figuur voor die een lauwerkrans omhoog houdt. Rond het gedenkteken werd een plantsoen ingericht.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.