Parochiekerk Sint-Jan

Gebouwen in de provincie West-Vlaanderen

De Kerk van Sint-Jan is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

Sint-Janskruisstraat 21 (Poperinge)
Georiënteerde gotische kerk uit het midden van de 14de eeuw, gelegen aan de oostelijke zijde van het oude diverticulum Cassel-Aardenburg. De oudste vermelding dateert van 1290. Het bouwschema wijkt enigszins af van de andere Poperingse gotische kerken, maar het bouwmateriaal en de architectonische versieringen zijn echter hetzelfde. In de 19de en 20ste eeuw gebeurden uitbreidingen en herstellingswerken.

Orgel kerk Sint-Jan

Oorspronkelijk orgel gebouwd in 1765 door J.J. vander Haeghen. In 1794 werd het binnenwerk geplunderd door Franse revolutionairen. In 1795 werd het instrument deels hersteld door Dominicus Berger, en in 1815-1818 verder aangevuld door René Germain. Een nagenoeg nieuw instrument werd in de oude orgelkast gebouwd door Jules Anneessens in 1921.