Parochiekerk Sint-Bertinus

definitieve wijzigingsbesluiten: 30-11-1990  ID: 10927

Beschrijving

De parochiekerk Sint-Bertinus te Poperinge, is beschermd als monument op 25-03-1938. Op 30-11-1990 zijn de kadastrale gegevens gewijzigd met een wijzigingsbesluit: de woorden "Wijk F nr. 930" zijn vervangen door de woorden "Wijk F nr. 1192C".

Waarden

De kerk van Sint-Bertinus is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

Garenstraat (Poperinge)
Laatgotische, bakstenen hallenkerk met zware westtoren, grosso modo daterend uit het tweede en derde kwart van de 15de eeuw. De kerk is gebouwd in baksteengotiek van de kuststreek, hiernaar verwijzen het bouwmateriaal, het kerkschema, en de architectonische versieringen. Het gaat om de oudste parochiekerk gelegen in de stadskern.

Orgel kerk Sint-Bertinus

In de 17de eeuw zijn diverse interventies van de orgelmakers Van Belle gedocumenteerd; de oudste materiƫle resten in het orgel dateren van toen. Nadien volgeden verschillende ingrepen.