Parochiekerk Sint-Martinus

Parochiekerk Sint-Martinus en omgeving

De bescherming als monument omvat de parochiekerk Sint-Martinus.

De Sint-Martinuskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

artistieke en historische, in casu architectuurhistorische waarde: een stilistisch heterogeen ensemble in bak- en kalkzandsteen gevormd door een in aanzet romaanse toren (circa 1200) en een laatgotisch koor en transept (16de eeuw en 1729), uitgebreid met een driebeukig neogotisch schip met traptoren (1889-1890) door H. Beyaert. Het intact bewaarde, gepolychromeerde interieur met bijpassend meubilair, circa 1890 gerealiseerd door Paul Hankar in samenwerking met sgraffitikunstenaar Adolphe Crespin vormt een uniek voorbeeld van religieuze kunst uit het einde van de 19de eeuw, waarbij de principes van Viollet-le-Duc werden omgebogen tot een originele creatie die reeds de art nouveau aankondigt.

Parochiekerk Sint-Martinus van Tours

Annonciadenstraat 8 (Kortenberg)
Heterogeen geheel samengesteld uit drie diepe beuken van vier traveeën, een uitspringend transept met kruisingstoren en een polygonaal koor met moderne bijbouwen.