Hoeve Kasteelhof: boerenwoning en poortgebouw

Geografisch pakket Menen

Beschrijving

De boerenwoning en het poortgebouw van de hoeve het Kasteelhof te Rekkem, zijn beschermd als monument.

Waarden

Het boerenhuis en poortgebouw van het zogenaamde Kasteelhof, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Als zijnde een getuige van de feodale structuren in het ancien regime in Vlaanderen.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een zeldzaam voorbeeld van een vroeg 17de-eeuwse woning vermoedelijk van de baljuw, en zodoende een opvallend boerenhuis.
Als zijnde een kenmerkend voorbeeld van de 17de-eeuwse zand- en baksteenstijl typisch voor Vlaanderen. Typerend zijn de zijtrapgevels, de natuurstenen hoekkettingen, de natuurstenen kruiskozijnen en het korfboogportaal in omlijsting van zandsteen.
Het poortgebouw als zijnde een typisch en representatief voorbeeld van een 19de-eeuws poortgebouw en aansluitend bi j het boerenhuis.
Als zijnde een beeldbepalend element binnen de dorpskern.

historische waarde

Als zijnde een hoeve met een lange geschiedenis als centrum van de heerlijkheid ten Bulcke. De heerlijkheid wordt reeds vermeld in 1365 en wordt gehouden van het kasteel van Kortrijk.
Als zijnde de belangrijkste hoeve van Rekkem. De hoeve verwijst naar de oudste geschiedenis van het dorp.
De hoeve wordt weergegeven op een figuratieve kaart in het Rentebouck vande heerlichede vanden Bulcke inde prochie van reckem... van 1618. Het landboek werd opgemaakt door Pieter de Bersacques gezworen landmeter, baljuw en ontvanger van ten Bulcke.

Hoeve Kasteelhof

Kasteeldreef 2 (Menen)
Historische hoeve gelegen te midden van de dorpskern van Rekkem. Heden aaneengesloten, bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom een bekiezeld erf. Ten westen woonhuis, ten zuiden stalvleugel, ten noorden schuur. 17de-eeuws woonhuis, vermoedelijk voormalige woning van de baljuw van de heerlijkheid ten Bulcke. Poortgebouw van 1851.