Herenhuis 't Kasteel

Landelijke architectuur en geodetisch signaal op de Polderdijk

Beschrijving

Het herenhuis te Zandvoorde, genaamd 't Kasteel, is beschermd als monument. De bescherming omvat het herenhuis en de tuinmuur met hekwerk aan de straatzijde.

Waarden

Herenhuis 't Kasteel met tuinmuren is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een herenhuis met een goed bewaard en kwalitatief parement van de voorgevel, bestaande uit witte en groene faïencetegels, met als invulling van de muurvlakken tussen en boven de vensters faïencetableaus met veelkleurige florale motieven. De tegels zijn afkomstig van de beroemde firma 'Grès (Emaillés) d'Hemixem, Gilliot Frères'.
Als zijnde een herenhuis met opvallende faïencebekleding van de voorgevel, wat een uitzonderlijke manier van afwerking is voor een herenhuis gelegen in een klein landelijk dorp.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een fraai herenhuis in tuin, voorzien van een bezetting van faïencetegels, gebouwd in 1904 voor een rijke familie van industriëlen.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde het enige herenhuis in een landelijk dorp, gebouwd in 1904 voor een rijke familie van industriëlen, dat omwille van zijn uitzonderlijke allure in het dorp 't Kasteel werd genoemd.
Als zijnde een type woning van begin 20ste eeuw dat door zijn situering bij de ingang van de dorpskern, door zijn omvang en ligging in een grote tuin met zijn opzichtige afwerking met faïencetegels, de status van de bewoners binnen het dorp duidelijk vertaalde.
Als zijnde een statig herenhuis met ommuurde voortuin dat sinds zijn bouw in 1904 de toegang tot de dorpskern van Zandvoorde karakteriseert.

't Kasteel

Kasteelstraat 22 (Oostende)
Landhuis van 1904, gelegen aan de noordelijke rand van het dorp. Groot volume gelegen in een beboomde tuin, waarvan enkel de voortuin is bewaard, afgesloten door middel van muur en gietijzeren hekken tussen bakstenen postamenten.