Bogenbrug De Drie Gapers en ruiterstandbeeld van koning Leopold II

Geografisch pakket Oostende

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het ruiterstandbeeld van koning Leopold II, ontworpen door Alfred en Antoine Courtens. Ook de bogenbrug De Drie Gapers maakt deel uit van de bescherming.

Het beschermingsdossier motiveert de kunsthistorische en architectuurhistorische waarde van het ruiterstandbeeld van koning Leopold II als volgt: "daar het één geheel vormt met de Koninklijke Gaanderijen."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, beschermingsdossier DW000408, 15 monumenten (S.N., 1981).

Waarden

Het ruiterstandbeeld van koning Leopold II is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu kunsthistorische en architectuurhistorische waarde

Zeedijk (Oostende)
De Drie Gapers, bogenbrug als verbinding tussen de gaanderij van 1955 en de Koninklijke Gaanderijen; toegang tot de Koninginnelaan. Aan zeezijde, bronzen ruiterstandbeeld van Leopold II naar ontwerp van beeldhouwer Alfred (beeld) en zijn broer Antoine (sokkel) Courtens, ingehuldigd in 1931.