Badhuis

Geografisch pakket Menen

Het badhuis te Menen, is beschermd als monument.

Het badhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een getuige van een voormalige badinrichting, gericht op de verbetering van de hygiëne van de bevolking in combinatie met een zweminrichting. Zwemmen was een sport- en ontspanningsactiviteit die in de jaren 1920 en 1930 meer en meer beoefend werd en populair geworden was bij brede lagen van de bevolking.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een zeldzaam geworden voorbeeld van een badhuis opgetrokken in het interbellum met typische ligging aan een waterloop (de Leie).
Als zijnde een gaaf bewaard en zeldzaam voorbeeld van een gebouw te Menen uitgevoerd in zogenaamde pakketbootstijl, getypeerd door de patrijspoortvensters. Tevens ook beïnvloed door het functionalisme en de nieuwe zakelijkheid confer de zuivere baksteenarchitectuur met correcte verhoudingen en strakke belijning met nadruk op de horizontaliteit zoals de ramen en de luifels. Boghemans liet zich voor zijn werk inspireren door Nederlandse architecten H.P. Berlage en W.M. Dudok.
Als belangrijke getuige van het oeuvre van de Meense stadsarchitect Gaston Boghemans (1891-1984), waaraan een artikel gewijd is in het toonaangevende tijdschrift Batir. Het badhuis geldt als één van zijn beste werken. Het gebouw vertoont enkele oorspronkelijk interieurelementen zoals vloeren van gekleurde cementtegels en trappen voorzien van buisleuningen.

Badhuis

Sluizenkaai 78 (Menen)
Badhuis met bad- en zweminrichting van 1936-1937 naar ontwerp van Gaston Boghemans. Het gebouw in zogenaamde pakketbootstijl leunt aan bij het functionalisme en de nieuwe zakelijkheid. Het badhuis wordt opgetrokken op een driehoekig terrein, van ongeveer één hectare groot gelegen tussen de oude en de gekanaliseerde Leie.