Geodetisch signaal

Landelijke architectuur en geodetisch signaal op de Polderdijk

Beschrijving

Het geodetisch signaal aan de Polderdijk te Zandvoorde (Oostende) is beschermd als monument. De bescherming omvat de bakstenen en natuurstenen sokkel met ijzeren paal.

Waarden

Het geodetische signaal aan de Polderdijk, zijnde de sokkel met daarop de ijzeren paal, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Als zijnde een getuige van de historische evolutie in de aardrijkskunde, meer bepaald de geodesie.
Als zijnde een zeldzaam geworden voorbeeld van een ijzeren geodetische paal die sinds 1853 het vlakke polderlandschap in Zandvoorde kenmerkt en aldus in historisch perspectief een specifieke baken vormt.

wetenschappelijke waarde

Als zijnde een getuige van een belangrijke evolutie in de aardrijkskunde, meer bepaald de geodesie, waarbij Duitse wetenschappers in de 19de eeuw een nieuwe methode ontwikkelen om afstanden te meten en aldus kaarten op te maken.
Als zijnde een geodetisch punt dat deel uitmaakte van een 19de-eeuws driehoeksnet in België met basissen in Oostende, Lommel en Hamipré, waarbij dit signaal het enige bewaarde punt is in Oostende.
Als zijnde een van de weinige bewaarde geodetische signalen in België.

Geodetisch signaal

Polderdijk (Oostende)
Ten noorden van de Polderdijk, recht tegenover de hoeve "'t Meeuwenhof" (Polderdijk nummer 1), staat een opvallende gietijzeren paal op een sokkel van baksteen en arduin met inscriptie "STATION GEODESIQUE 1853".