Eclectisch postgebouw

Geografisch pakket Menen

Het eclectisch postgebouw te Menen, is beschermd als monument.

Het postgebouw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een beeldbepalend hoekpand van 1899 met imposante eclectische gevel geaccentueerd door een indrukwekkend dakenspel van trapgevels, dakkapellen en een hoektoren, kenmerkend voor het toenmalige postgebouwtype. Het openbare karakter van het gebouw wordt benadrukt door de opschriften Posterijen en door het ijzeren uithangbord met logo van de post.
Als zijnde een typisch voorbeeld van een postgebouw, opgetrokken in 1899 in een eclectische baksteenarchitectuur en gekarakteriseerd door de hoektoren en het indrukwekkend dakenspel van trapgevels en dakkapellen.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een pand met beeldbepalende ligging op de hoek van de Poststraat en de Grote Markt, door zijn architectuur en uitstraling herkenbaar als een openbaar gebouw, en als postgebouw door de opschriften.

Grote Markt 9, Poststraat 1 (Menen)
Beeldbepalend hoekpand opgetrokken in 1899. Imposant eclectisch hoekpand op L-vormige plattegrond. Verankerde bakstenen lijstgevel van achttien traveeën (negen + vijf + vier) en twee bouwlagen onder leien bedaking. Rijkelijk gebruik van arduin voor sokkel, fries, muurbanden, deur- en vensteromlijstingen, onderdorpels en cordons.