Architectenwoning Silvain Smis

Interbellumarchitectuur

Beschrijving

De eigen woning van architect Sylvain Smis (1909-2003) is beschermd als monument. Het interieur en het portaal zijn opgenomen in de bescherming als monument. De tuin en het bijgebouw aan de oostelijke zijde van deze tuin zijn niet in de bescherming opgenomen.

Waarden

Het voormalig woonhuis van architect S. Smis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een representatief en kwalitatief voorbeeld van de architecturale invulling van de westelijke stadsuitbreiding te Oostende, ingezet vanaf het laatste kwart van de 19de eeuw onder impuls van koning Leopold II in het kader van het toen snel groeiend badstadtoerisme en verder gezet tijdens het interbellum. De toenmalige aanleg en bebouwing van de Eduard De Cuyperstraat sluit aan bij het stratenplan in dambordvorm ten noordoosten van de Nieuwpoortsesteenweg gerealiseerd circa 1896 tijdens de verdere stadsuitbreiding westwaarts in aansluiting bij de eerste fase van 1867 volgens plan van ingenieur L. Crépin.
Als zijnde een woning, opgetrokken in 1933, aanleunend bij zowel de artdecostijl als de nieuwe zakelijkheid, gekenmerkt door onder meer gevelfront met verzorgd baksteenparement met aandacht voor voegwerk en metselverbanden. Opmerkelijk is de benadrukte inkompartij waarin twee beelden in expressionistische stijl verwerkt zijn, met name gehurkte naakte mansfiguren (steenkappers) die als hermen de latei van het deurportaal torsen. Vermeldenswaardig in het interieur is de behouden indeling en aankleding, zijnde onder meer traphal met decoratieve marmeren bevloering, houtwerk van onder meer lambrisering en parketvloeren in diverse houtsoorten en verbanden, glasramen.
Als zijnde getuige van het oeuvre van en de nauwe samenwerking tussen de Oostendse architect Silvain Smis (1909-2003) en de beeldhouwer Daniel Devriendt (1907-1988), waardoor een geslaagde integratie van beeldhouwkunst in architectuur gerealiseerd werd.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een interessante illustratie van privé-behuizing uit het interbellum met aandacht voor kwalitatieve vormelijke uitwerking voor zowel in- als exterieur, in casu als voormalige woon- en werkplaats van de Oostendse architect Silvain Smis.

Eduard De Cuyperstraat 11A (Oostende)
Burgerhuis aanleunend bij zowel de art-decostijl als de nieuwe zakelijkheid, gesigneerd "S.R. SMIS ARCHITECTE" in erker. Gebouwd in 1933 als eigen woonhuis van architect Silvain Smis (Oostende).