Art-nouveauburgerhuis: linkerdeel

Winkelpanden en woningen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het linkerdeel van het art-nouveauburgerhuis. Het rechterdeel werd reeds beschermd bij koninklijk besluit op 22 september 1981.

Waarden

Het pand, als uitbreiding bij het reeds als monument beschermde naastgelegen pand Van Iseghemlaan nummer 12a, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een architecturale getuigenis van de zogenaamde belle époque, de periode vóór de Eerste Wereldoorlog tijdens dewelke in het spoor van de vorst een mondain publiek gedurende de zomer vertoeft te Oostende, 'Koningin der Badsteden'. Vele prachtige stadswoningen worden door en voor de welstellende klasse opgetrokken, hetzij als eigen woon- en verblijfplaats, hetzij als opbrengsteigendom. Deze 'documenten' vormen aldus een schakel in het verhaal van het Oostendse kusttoerisme en bij uitbreiding, van het toerisme aan onze kust omstreeks de eeuwwisseling in het algemeen.

artistieke waarde

Als zijnde deel van een dubbelwoonst waarvan de architecturale uitwerking én opbouw een zuiver voorbeeld is van de art nouveau, een stijl die in de eerste jaren van de 20ste eeuw opduikt in de Oostendse architectuur.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde deel van een voor Oostende uitzonderlijke woonst die de doorgaans lokale interpretatie van de art-nouveaustijl overstijgt. In de dubbelwoonst, in oorsprong daterend van ca. 1904, werd het zuivere concept van de art-nouveauwoning toegepast, cf. o.m. opvallend geornamenteerd gevel front als illustratie van de ruimtes die er zich achter bevinden en plan met centrale veelzijdige trapzaal van waaruit de vertrekken toegankelijk zijn. Dit pand is een belangrijk onderdeel van het oorspronkelijk architecturaal concept, gezien de verwevenheid in zowel in- als exterieur met het naastliggende pand, oorspronkelijk als eenheid ontworpen.

Art-nouveauburgerhuis

Van Iseghemlaan 12 (Oostende)
Voormalige dubbelwoonst in art-nouveaustijl, gebouwd circa 1904 in opdracht van Jan Raskop en vermoedelijk opgetrokken naar ontwerp van J. de Weerdt.