Burgerhuis met houten winkelpui

Winkelpanden en woningen

De bescherming als monument omvat het burgerhuis uit 1884 met houten winkelpui uit het interbellum.

Waarden

Het handelswoonhuis met houten winkelpui is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een mooi en gaaf bewaard voorbeeld van een kruidenierszaak in het historische centrum van de stad, ingericht in een neoclassicistisch burgerhuis met bouwdatum 1884, dat op de gelijkvloerse verdieping werd uitgerust met een sobere, verzorgde houten pui. Het interieur bewaart fraaie, eenvoudige elementen zoals stucplafonds, natuurstenen en houten vloeren en houten winkelmeubilair.
Als zijnde een winkelpand met op de gelijkvloerse verdieping een mooie eenvoudige houten winkelpui, met centrale deur naar de winkelruimte.
Als zijnde een getuige van de historische evolutie in het uitbaten van een winkel en in het architectonisch vertalen van de commerciële functie. Dit soort winkelpuien zijn zeldzaam geworden, daar handelspanden zeer vaak worden gewijzigd volgens de nieuwe modes op vlak van etalages.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een illustratie van de economische welvaart op het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw, een periode van economische hoogconjunctuur in Oostende – 'Koningin der badsteden' – als koninklijke en mondaine badstad. In die context werden in de binnenstad van Oostende enkele straten ingericht als winkelstraat, waarbij zorg werd besteed aan de uitstraling van de handelszaak door de uitbouw van etalages en winkelpuien. Het pand in dit dossier betreft een kruidenierszaak die in een ruim burgerhuis werd ingericht.

Sint-Sebastiaansstraat 35 (Oostende)
Handelswoonhuis uit de 19de eeuw gekenmerkt door een verzorgde neoclassicistische gevel met een mooie houten winkelpui, gedateerd balkon "1884" Het huis wordt gebouwd in 1884-1885 op de plaats van een pakhuis. De inbreng van de winkel op de gelijkvloerse verdieping is vermoedelijk een ingreep uit het interbellum, zie aanpassingen interieur en naam in de trede. Sindsdien werden er weinig aanpassingen gedaan aan het pand. Eind 20ste eeuw wordt het huis met respect gerestaureerd; het wordt volledig als woonhuis gebruikt.