Neoclassicistisch herenhuis

Winkelpanden en woningen

De bescherming als monument omvat het neoclassicistisch herenhuis uit 1861.

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een herenhuis gebouwd in 1861 voor de blekersbaas Franciscus Maes-Declercq, die achter de woning een stoomblekerij uitbouwt, wat historisch gezien een van de oudste en belangrijkste nijverheden is in Bredene, waartoe dit gebied tot 1970 behoorde.
Als zijnde een getuige van de bloeiende nijverheid op vlak van wasserijen en blekerijen, wat de geschiedenis van Bredene-Sas typeert.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een gaaf bewaard voorbeeld van een neoclassicistisch herenhuis, dat zijn statige allure onderstreept ziet door een rondbogige koets doorgang en een gevel die volledig met natuursteen is bekleed.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een herenwoning die door haar beeldbepalende ligging en haar statige gevel de sociale status van de bouwheer vertaalt, zijnde een Oostendse blekersbaas die in Bredene een stoomblekerij uitbouwt.
Als zijnde een woning die de omgeving van Bredene-Sas domineert door zijn volume en zijn statige gevel.

Prins Albertlaan 70 (Oostende)
Beeldbepalende, half vrijstaand herenhuis gebouwd in 1861 in neoclassicistische stijl, in oorsprong eigendom van de Oostendse blekersbaas Franciscus Maes-Declercq. Onderkelderd breedhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder een zwart pannen schilddak. Statige lijstgevel met plint en volledig parement van arduin.