Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kazernegebouw met Leopoldplein

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kazernegebouw, Leopoldplein, verdedigingsmuren en restanten van kazematten en wapenarsenaal

Beschrijving

Het voormalig kazernegebouw of militair hospitaal met het Leopoldplein te Menen, is beschermd als stadsgezicht.

Leopoldplein is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een belangrijk plein, gecreeërd in functie van het voormalig militair complex en er ontegensprekelijk mee verbonden. Het betreft een driehoekig plein, ontstaan bij de aanleg van de huidige Molenstraat in 1877, welke toen aansloot bij de kazerne als oefenplein voor de soldaten.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een belangrijke open ruimte, welke tot op vandaag zichtbepalend is voor het als monument voorgestelde voormalig militair hospitaal-kazerne, en, welke tevens structuurbepalend is voor het zuidwestelijk stadsgedeelte.

Kazernegebouw met oefenplein

Leopoldplein 12 (Menen)
Het hospitaal behoort tot de militaire infrastructuur van de Hollandse bezetting - 1817-1830 - en werd opgetrokken binnen bastion 2 van de versterking. Imposant en beeldbepalend complex met aansluitend ten noorden driehoekig oefenplein. Gebouw op rechthoekige plattegrond, van twee bouwlagen en vijfentwintig traveeën.