Neoclassicistisch winkelpand met pui

Winkelpanden en woningen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het neoclassicistisch burgerhuis uit 1866, met eclectische winkelpui van ca. 1900.

Winkelpand met pui is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een mooi en gaaf bewaard voorbeeld van een winkelhuis in een historische winkelstraat in het centrum van de stad, ingericht in een 19de-eeuws neoclassicistisch hoekpand, dat op de gelijkvloerse verdieping werd uitgerust met een fraaie, omlopende houten pui, met als blikvanger de winkeldeur die in de hoek onder een overstek met ijzeren zuiltje is gevat.
Als zijnde een winkelpand met op de gelijkvloerse verdieping een fraaie houten winkelpui met een eclectische uitwerking, waarbij veel zorg werd besteed aan de ornamentiek, o.m. palmetten, de afgeronde omlopende kroonlijst en de gietijzeren zuil op de hoek. Het gebruik van gietijzer voor een dragend element als een zuiltje is een typisch element in de vormgeving van eind-19de-eeuwse winkelpuien.
Als zijnde een getuige van de historische evolutie in het uitbaten van een winkel en in het architectonisch vertalen van de commerciële functie. Oude winkelpuien zijn zeldzaam geworden, daar handelspanden zeer vaak worden gewijzigd volgens de nieuwe modes op vlak van etalages.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een illustratie van de economische welvaart op het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw, een periode van economische hoogconjunctuur in Oostende – 'Koningin der badsteden' – als koninklijke en mondaine badstad. In die context werden in de binnenstad van Oostende enkele straten ingericht als winkelstraat, waarbij zorg werd besteed aan de uitstraling van de handelszaak door de uitbouw van etalages en winkelpuien.

Kerkstraat 9 (Oostende)
Winkelpand met een mooi uitgewerkte pui op de hoek, geïntegreerd in een neoclassicistisch pand gebouwd in 1866. Het pand werd samen met het belendende pand in de Wittenonnenstraat als één geheel opgetrokken voor een Oostendse herbergierster. Reeds in 1876 worden beide gebouwen gesplitst. De winkelpui is wellicht geïntegreerd in het gebouw circa 1900. Sindsdien is aan het exterieur van het hoekgebouw weinig veranderd. Het huis in de Wittenonnenstraat dat oorspronkelijk tot het pand behoorde, kreeg een aparte pui, ondertussen vervangen door een recentere.