Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Parochiekerk Sint-Jacob met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Sint-Jacobskerk: koor en omgeving

Beschrijving

De parochiekerk Sint-Jacob is samen met haar omgeving beschermd als stadsgezicht. De bescherming omvat de kerk met het omringend voormalige kerkhof met standbeeld voor Pater Damiaan en de Sint-Jacobskapel, de pastorie, de onderpastorie en het kosterhuis.

Waarden

De Sint-Jacobskerk en de onmiddellijke omgeving zijn beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu beeldbepalende waarde

Classicistisch hoekhuis

Kruisstraat 1 (Leuven)
Classicistisch hoekhuis op L-vormige plattegrond dat vermoedelijk als kostershuis gebouwd werd. Omstreeks 1830 werd het pand bewoond door zusters die hier instonden voor de opvang van kleuters; latere uitbreidingen.

Onderpastorie van de Sint-Jacobskerk

Brusselsestraat 125 (Leuven)
In het midden van de 18de eeuw in bak- en zandhoudende kalksteen opgetrokken hoekhuis van twee bouwlagen onder een kunstleien zadeldak met dakkapellen.

Parochiekerk Sint-Jacob

Kruisstraat (Leuven)
Parochiekerk en voormalige kapittelkerk uit de 13de tot 18de eeuw. Stabiliteitsproblemen leidden in 1963 tot de sluiting van het kerkgebouw dat sindsdien ingrijpende consolidaties heeft ondergaan.

Pastorie van Sint-Jacob

Kruisstraat 2 (Leuven)
Classicistisch breedhuis dat in het laatste kwart van de 18de eeuw opgetrokken werd in een ruime, ommuurde tuin op de hoek van de Kruis- en de Hertstraat.

Sint-Jacobskapel

Brusselsestraat (Leuven)
Classicistische straatkapel, gevormd door een sokkel in zandhoudende kalksteen onder een aedicula-vormige kapel.

Standbeeld Pater Damiaan

Het standbeeld van Jozef Deveuster of Pater Damiaan werd door Constantin Meunier vervaardigd in opdracht van de Katholieke Kring van Leuven, en in 1894 ingehuldigd in het Sint-Donaaspark.