Winkel met houten pui

Winkelpanden en woningen

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de winkel met houten pui, ingericht tijdens het interbellum in een eind-19de-eeuws woonhuis.

Waarden

Winkelpand met houten pui is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een mooi en gaaf bewaard voorbeeld van een winkelhuis langs een drukke invalsweg tot de stad, ingericht tijdens het interbellum in een eind-19de-eeuws woonhuis, dat volgens de eigentijdse mode werd voorzien van art-decogetint gecementeerd gevelparement, met als blikvanger een fraaie houten winkelpui met fijne roedeverdeling.
Als zijnde een winkelpand met op de gelijkvloerse verdieping een houten winkelpui, waarbij veel zorg werd besteed aan de fijne roedeverdeling in de beglazing van etalagevensters en deuren. Dit soort winkelpuien zijn zeldzaam geworden, daar handelspanden zeer vaak worden gewijzigd volgens de nieuwe modes op vlak van etalages.
Als zijnde een getuige van de historische evolutie in het uitbaten van een winkel en in het architectonisch vertalen van de commerciële functie.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een illustratie van de economische welvaart in het interbellum, een periode van economische hoogconjunctuur in Oostende – 'Koningin der badsteden' – als mondaine badstad. In die context werden in en rond de binnenstad van Oostende enkele straten ingericht als winkelstraat, waarbij zorg werd besteed aan uitstraling van de handelszaak door de uitbouw van etalages en winkelpuien.

Winkel

Hendrik Serruyslaan 3 (Oostende)
Voormalig winkelpand, oorspronkelijk gebouwd als woning in 1875. Tijdens het interbellum, wanneer de handel in Oostende een grote opbloei kent, werd het huis voorzien van een art-decogetint gecementeerd gevelparement, met als blikvanger een houten winkelpui met fijne roedeverdeling.