Gemeentehuis van Lauwe

Geografisch pakket Menen

Het gemeentehuis van Lauwe, is beschermd als monument.

Het gemeentehuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een pand met beeldbepalende ligging op de hoek van de Lauweplaats en de Schoolstraat, door zijn architectuur en uitstraling herkenbaar als een openbaar gebouw. Het vormt samen met de kerk een belangrijk referentiepunt in de gemeente.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een beeldbepalend pand van 1929 naar ontwerp van de Doornikse architect A. Ladavid, met imposante eclectische gevel geaccentueerd door de decoratieve uitwerking ervan met onder meer variërende metselverbanden in de borstwering, tudorboogfries en twee venstertraveeën uitlopend in halsgevel. Het openbare karakter van het gebouw wordt benadrukt door verschillende opschriften met name Gemeentehuis en Post en het wapenschild van de gemeente.
Als omvattende een deels bewaard interieur, zoals de inkomhal met telefooncellen en oude raadzaal, dat een sprekende illustratie vormt van de openbare functie van het gebouw.

Lauweplaats 21 (Menen)
Beeldbepalend pand opgetrokken in 1929 in de tuin van de pastorie. Gebouw naar ontwerp van F. Ladavid. Imposante eclectische lijstgevel van gele baksteen, vijf traveeën en twee tot drie bouwlagen op arduinen sokkel. Pannen schilddak, doorbroken door vier dakkapelletjes en bekroond door achtzijdig klokkentorentje met rondbogige openingen en balustrade.