Geografisch pakket Menen

Het burgerhuis te Lauwe, is beschermd als monument.

Het woonhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde interessant omwille van het rijke interieur als getuige van de wooncultuur tijdens het interbellum.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een gaaf bewaard en eerder zeldzaam voorbeeld in West-Vlaanderen van een woonhuis uitgevoerd in modernistische stijl en sterk beïnvloed door de Amsterdamse school, confer de expressieve baksteenarchitectuur getypeerd door het verzorgd metselwerk met staande en liggende verbanden en de overhoeks geplaatste bakstenen voor de fries, dit in combinatie met een geometrische vormentaal zoals de veelhoekige deur, de overhoekse erker en het torentje.
Als zijnde een burgerhuis met een fraai en gaaf bewaard art deco interieur dat getuigt van groot vakmanschap. Opmerkelijk zijn de gang met marmeren lambrisering en de bewaarde lichtarmaturen, de houten trap met fraai uitgewerkte trappaal en het trappenlicht met glas-in-loodvenster. In de woon- en eetkamer bleven de parketvloer met visgraatmotief en de houten lambrisering bewaard.

Larstraat 10 (Menen)
Burgerhuis, in kern van 1897. Vernieuwing van de voorgevel in 1929 naar ontwerp van bouwmeester A. Vanhautte, uitgevoerd in modernistische stijl en sterk beïnvloed door de Amsterdamse school.