Brouwerswoning Les Trois Rois

Brouwerswoning

De voormalig brouwerswoning Les Trois Rois te Menen, is beschermd als monument.

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Het huis was de zetel van één van de belangrijkste brouwerijen in de regio van Zuid West-Vlaanderen. Het geheel bezit een uitzonderlijke architectuurhistorische waarde als exponent van de neorenaissancestijl in de rijke burgerlijke bouwkunst van rond de eeuwwisseling. Niet alleen de gevelpartij maar vooral de interieurs vormen een rijk en gaaf bewaard geheel, dat getuigt van de verfijnde smaak van de opdrachtgever en het hoge vakmanschap van de interieurdecorateurs. Dit geheel werd na de Eerste Wereldoorlog aangevuld met twee merkwaardige kamers respectievelijk in een pseudo-Byzantijnse en een oriëntaliserende stijl. Door hun exuberante aankleding sluiten ze nauw bij het geheel aan.

Bruggestraat 43 (Menen)
In oorsprong brouwerswoning volgens bouwplan opgetrokken tussen 1890 en 1896 naar ontwerp van R. Buyck en vroeger deel uitmakend van een groot brouwerijcomplex Les Trois Rois, één van de grootste in de regio Zuid-West-Vlaanderen, waarvan de eigenlijke brouwerij afgebroken is. Verfraaiing van het huis in de jaren 1920 door de aanbouw van een Venetiaans salon en een zogenaamd glazen salon.