Beeldhouwwerk De Zee ontworpen door Georges Grard

Besluiten

Monument voor August Beernaert, tramwachthuisje, beeldhouwwerk De Zee en Nationaal Monument voor De Zeelieden

Beschrijving

Het beeldhouwwerk 'De Zee' ontworpen door Georges Grard is beschermd als monument. Het werk is ook gekend onder de naam 'Liggend Naakt' of 'Dikke Mathille'.

Waarden

Het beeldhouwwerk 'De Zee' van G. Grard, ook 'Liggend Naakt' en 'Dikke Mathilde' genoemd, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde één van de belangrijkste en bekendste creaties van de Belgische beeldhouwer Georges Grard (Doornik 1901 - Koksijde 1984). Deze is een internationaal bekende kunstenaar die zich in de jaren 1950 niet aansloot bij de moderne ontwikkelingen in de kunst, maar een eigen vormgeving creëerde, beïnvloed door de Franse kunstenaar van begin 20ste eeuw Aristide Maillol.
Als zijnde een beeldhouwwerk dat kenmerkend is voor het oeuvre van beeldhouwer G. Grard, die steeds teruggreep naar de volslanke, sensuele vrouwenfiguur.
Als zijnde een beeldhouwwerk dat voor het Oostendse Casino-Kursaal (architect L. Stynen, 1951-1952) was geconcipieerd, een hoogtepunt in de Belgische architectuur van de jaren 1950 en belangrijk omwille van de integratie van kunst en architectuur.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een beeldhouwwerk van hoge kwaliteit dat sterk met Oostende is verbonden. Het is een van de bekendste beelden in de stad en is met de volkse benaming 'Dikke Mathille' een echt begrip in Oostende.
Als zijnde een kunstwerk dat door zijn thematiek (de zee, uitgebeeld door een naakte vrouw) en door zijn ontstaansgeschiedenis (geconcipieerd voor het Casino-Kursaal) sterk verbonden is met de badplaats Oostende.

Leopold II-laan (Oostende)
Beeldhouwwerk "De Zee" naar ontwerp van Georges Grard (Doornik, 1901 - Koksijde, 1984) en daterend van 1954.