Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Nieuwpoort

Oorlogsmonumenten

Beschrijving

Het gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Nieuwpoort door Pieter Braecke, is beschermd als monument.

Waarden

Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Nieuwpoort is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Gedenkteken van de hand van de uit Nieuwpoort afkomstige beeldhouwer Pieter-Jan Braecke. Braecke, die onder meer goed bevriend was met Horta, vond aansluiting bij de vormentaal van de art nouveau en het symbolisme. In het gedenkteken zit veel symboliek verwerkt.

in casu historische context waarde:
Als getuige van de spanningen die er tijdens het interbellum heersten tussen Vlaamsgezinde en Belgisch-nationalistische strekkingen. De onthulling van dit oorlogsgedenkteken op 9 augustus 1925 ging gepaard met relletjes, uitgelokt door Vlaams-nationalisten. Dit voorval gaf aanleiding tot nationale verontwaardiging en de aanpassing van het politiereglement in vele gemeenten, waar dergelijke gedenktekens nog moesten onthuld worden.

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

Oorlogsgedenkteken

Onze Lieve Vrouwstraat (Nieuwpoort)
Gedenkteken ter herinnering aan de militaire en burgerlijke doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Dit gedenkteken is van de hand van Pieter Braecke en werd onthuld in 1925.