Ensemble eclectische burgerhuizen

Belle époque-architectuur

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het ensemble van eclectische burgerhuizen op de hoek van de Frans Mussinstraat met de Velodroomstraat. De woningen werden opgetrokken tussen 1905 en 1909.

Waarden

Ensemble belle-époque-burgerhuizen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een representatief exponent van de architecturale invulling van de westelijke stadsuitbreiding te Oostende, ingezet vanaf het laatste kwart van de 19de eeuw onder impuls van koning Leopold II in het kader van het toen snel groeiend badstadtoerisme. Opgetrokken in de jaren 1905-1909 maken de panden van dit ensemble deel uit van de toen volop ingezette bebouwing op de oorspronkelijk domaniale gronden van de stad, dit zijn de duinen en de gronden die door de overheid te koop worden gesteld na de ontmanteling van de vestingstad tussen 1865 en 1877.
Zowel wat de indeling, opstand als architecturale uitwerking betreft, beantwoorden de meeste van deze panden aan het type van de eclectische 'stadsvilla' met residentieel karakter uit de belle époque. Het betreft een homogene gevelwand van aaneengesloten eclectische enkelhuizen die als samenstel geconcipieerd zijn in spiegelbeeldschema. De afleesbare gevelopbouw bestaat uit een souterrain, bel-etage, drie bouwlagen en ongelijke travee-indeling, met hoger opgetrokken venstertravee als risaliet oplopend in afgeknotte puntgevel, al dan niet bekroond door een fronton. De eclectische straatgevels worden getypeerd door erkers en balkons voorzien van gietijzeren balkonleuningen; soortgelijke leuningen voor bel-etagevensters. Tevens – onder invloed van de art-nouveaustijl – typerende decoratief uitgewerkte gevelbekleding van geglazuurde bakstenen en tegeltableaus in de borstweringen.

sociaal-culturele waarde

Het ensemble burgerhuizen vormt een architecturale getuigenis van de zogenaamde belle époque, de periode vóór de Eerste Wereldoorlog tijdens dewelke in het spoor van de vorst een mondain publiek gedurende de zomer vertoeft te Oostende, 'Koningin der Badsteden'. Vele prachtige stadswoningen worden door en voor de welstellende klasse opgetrokken, hetzij als eigen woon- en verblijfplaats, hetzij als opbrengsteigendom. Deze 'documenten' vormen aldus een schakel in het verhaal van het Oostendse kusttoerisme en bij uitbreiding, van het toerisme aan onze kust omstreeks de eeuwwisseling in het algemeen.

Burgerhuis Villa Anna

Velodroomstraat 56 (Oostende)
Eclectisch hoekpand "VILLA ANNA", opgetrokken "ANNO 1907", zie opschriften in borstweringen van deurtravee. Deel van het belle epoque-ensemble Frans Musinstraat nummers 8-26 makende de hoek met Velodroomstraat nummers 56-64, opgetrokken volgens kadaster in de jaren 1907-1909 door Hendrik Hirsch Winberg, een handelaar uit Antwerpen.

Burgerhuis Villa Joseph

Frans Musinstraat 18 (Oostende)
Opgetrokken circa 1909 als deel van het belle epoque-ensemble Frans Musinstraat nummers 8-26/ Velodroomstraat nummers 56-64, opgetrokken volgens kadaster in de jaren 1907-1909 in opdracht van Hendrik Hirsch Winberg, een handelaar uit Antwerpen. In 1955 op de begane grond uitgebreid met een bijkeuken naar ontwerp van architect Alfons Declerck (Oostende).

Eclectisch burgerhuis

Frans Musinstraat 10 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis opgetrokken circa 1909 als deel van het belle epoque-ensemble Frans Musinstraat nummers 8-26/ Velodroomstraat nummers 56-64, opgetrokken volgens kadaster in de jaren 1907-1909 in opdracht van Hendrik Hirsch Winberg, een handelaar uit Antwerpen.

Frans Musinstraat 8 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis opgetrokken circa 1908 als deel van het belle epoque-ensemble Frans Musinstraat nummers 8-26/ Velodroomstraat nummers 56-64, opgetrokken volgens kadaster in de jaren 1907-1909 in opdracht van Hendrik Hirsch Winberg, een handelaar uit Antwerpen. In 1933 wordt achteraan het huis een bijgebouw opgetrokken en in de jaren 1950 gebeuren nog enkele samenvoegingen met achterliggende percelen.

Velodroomstraat 62 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis opgetrokken volgens kadaster in 1905 door de Oostendse aannemer Frans Verkempynck-Steenacker. Deel van het belle epoque-ensemble Frans Musinstraat nummers 8-26 makende de hoek met Velodroomstraat nummers 56-64, opgetrokken volgens kadaster in de jaren 1907-1909 door Hendrik Hirsch Winberg, een handelaar uit Antwerpen. In 1954 wordt de woning achteraan samengevoegd met het pakhuis en magazijn achteraan.

Frans Musinstraat 12 (Oostende)

Frans Musinstraat 14 (Oostende)

Frans Musinstraat 16 (Oostende)

Frans Musinstraat 20 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis opgetrokken circa 1908 als deel van het belle epoque-ensemble Frans Musinstraat nummers 8-26/ Velodroomstraat nummers 56-64, opgetrokken volgens kadaster in de jaren 1907-1909 in opdracht van Hendrik Hirsch Winberg, een handelaar uit Antwerpen. Vergroot in 1946 onder meer met keuken op begane grond.

Frans Musinstraat 22 (Oostende)

Frans Musinstraat 24 (Oostende)

Frans Musinstraat 26 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis opgetrokken in 1907 als deel van het belle epoque-ensemble Frans Musinstraat nummers 8-26/ Velodroomstraat nummers 56-64, opgetrokken volgens kadaster in de jaren 1907-1909 in opdracht van Hendrik Hirsch Winberg, een handelaar uit Antwerpen. Enkelhuis met souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën, onder zadeldak (pannen). Lijstgevel van afwisselend wit en groen geglazuurde bakstenen.

Velodroomstraat 64 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis opgetrokken "Anno 1906", zie opschrift in borstwering op derde bouwlaag van deurtravee, door Hendrik Hirsch Winberg, handelaar uit Antwerpen. Deel van het belle epoque-ensemble. In de jaren 1930 en 1940 gebeuren enkele verbouwingen, onder meer verhogen van de achterbouw. In 1957 wordt het huis met de bijgebouwen achteraan samengevoegd. Enkelhuis voorheen met souterrain, thans met vier bouwlagen en twee ongelijke traveeën, onder zadeldak (pannen). Lijstgevel van afwisselend wit en lichtblauw geglazuurde bakstenen. Hoger opgetrokken oorspronkelijke sokkel van breuksteen met opgelegd voegwerk.

Eclectisch burgerhuis Marc-Lea

Velodroomstraat 60 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis "MARC-LEA", zie opschrift van art-nouveaugetint tegeltableau boven deur, opgetrokken volgens kadaster in 1907 door Camiel Vanhille-Boëhme, een onderwijzer uit Oostende. Deel van belle epoque-ensemble.  Enkelhuis met souterrain, drie bouwlagen en ongelijke travee-indeling. Lijstgevel van afwisselend wit en lichtblauw geglazuurde bakstenen; plint van arduin.

Villa Yvonne

Velodroomstraat 58 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis "VILLA YVONNE", opgetrokken "ANNO 1907", zie opschriften in borstweringen. Het pand wordt in 1937 verbouwd en achteraan uitgebreid door architect Jospeh Vanderbanck (Oostende).