Hoeve Groot Hof Mariemont: oudste gedeelte

Geografisch pakket Zuienkerke

Beschrijving

De hoeve Groot Hof Mariemont, met uitzondering van de recente stallen ten oosten van het erf, is beschermd als monument. De bescherming omvat een deels verhard erf met deels bewaarde omgrachting, waarop losstaande volumes met bakstenen stoepen, zijnde het boerenhuis met geïncorporeerde stallen en wagenhuis, bergschuur met resten van de manege, twee stalvolumes en een hondenhok.

Waarden

De hoeve Groot Hof Mariemont, bestaande uit een deels verhard erf met deels bewaarde omgrachting, waarop losstaande volumes met bakstenen stoepen, zijnde het boerenhuis met geïncorporeerde stallen en wagenhuis, bergschuur met resten van de manege, twee stalvolumes en een hondenhok, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

Als zijnde een hoeve met een gaaf bewaarde bergschuur, een type schuur waarvan het dakspant een topvoorbeeld is van de verloren gegane technische bekwaamheden op vlak van houtconstructies in de vorige eeuwen.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een gaaf bewaard voorbeeld van een historische woonvorm in landelijk gebied, namelijk een grote hoeve in de Vlaamse kustpolders;
Als zijnde een hoeve die door zijn monumentale bergschuur een visuele baken vormt in de omgeving;
Als zijnde een hoeve die door haar omvang en uitwerking een getuige is van de historische rijkdom van de polderstreek.

historische waarde

Als zijnde één van de grootste en oudste onroerende goederen van het Brugse Sint-Janshospitaal, met gaaf bewaarde 17de-, 18de- en 19de-eeuwse hoevegebouwen op een omwald en opgehoogd erf;
Als zijnde een hoeve met een eerste vermelding in een document dat dateert van 1400, waarin venne1d wordt dat het Sint-Janshospitaal de hoeve bouwt ten noorden van een reeds bestaande tiendenschuur;
Als zijnde een getuige van het middeleeuwse feodale systeem in Vlaanderen, in casu het Brugse Vrije, waarbij grote instellingen de poldergebieden cultiveerden door daar grote landbouwbedrijven uit te bouwen;
Als zijnde een hoeve die behoort tot het historisch patrimonium van de streek, met een geschiedenis die terugreikt tot in de middeleeuwen;
Als zijnde één van de belangrijkste buitenstedelijke eigendommen van het Sint-Janshospitaal, die vanaf haar oprichting eind 12de eeuw, in haar eigen onderhoud voorzag door het uitbouwen van grote hoeves in het Brugse Vrije.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een hoeve die een goed voorbeeld is van de hoevetypologie van de streek, met losstaande bestanddelen op een verhoogd, rechthoekig omwald erf: een witgekalkt 17de-eeuws boerenhuis met opkamer onder verhoogde nok, met geïncorporeerde stal en wagenhuis, losstaande stalvolumes en een monumentale bergschuur met resten van de paardenmanege;
Als zijnde een hoeve die gedomineerd wordt door een minimaal 18de-eeuwse bergschuur met gaaf bewaarde kap, wat een type schuur is dat uitsluitend voorkomt in de Noordzeepolders en waarvan er maar enkele voorbeelden meer zijn bewaard;
Als zijnde een hoeve met een uitzonderlijk schilderachtig erf, met gaaf bewaarde, mooi vormgegeven gebouwen en een bewaarde wal gracht.

Groot Hof Mariemont

Copsweg 4 (Zuienkerke)
Eén van de belangrijkste buitenstedelijke eigendommen van het Sint-Janshospitaal, voor het eerst vermeld in 1400. Nu een hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken op een rechthoekig omwald erf, drie volumes in U-vorm omheen het binnenerf geplaatst. De historische omwalling is nog grotendeels bewaard. De historische moestuin wordt nog steeds daar gecultiveerd. Boerenwoning gedateerd 1630 met geïncorporeerde paardenstal en aansluitend een wagenhuis gedateerd 1852, stalvleugel en bergschuur zeker teruggaand tot de eerste helft van de 18de eeuw; bergschuur wellicht eind 17de-eeuws. Bakstenen rond hondenhok met hutvormig dakje.