Belgische militaire begraafplaats

Belgische militaire begraafplaatsen

De Belgische militaire begraafplaats te Nieuwpoort, is beschermd als monument.

Waarden

De Belgische militaire begraafplaats van Ramskapelle is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

historische, in casu architectuurhistorische waarde en artistieke waarde:
Toegangsmuur met concaaf gebogen zijmuren, guirlande, goudkleurig zwaard (met punt naar beneden gericht) en goudkleurige fries met eikenbladeren, doet eerder plechtig aan. Strak symmetrische aanleg in boogvorm, met haagjes achter de rijen graven, wat verwijst naar de oorspronkelijke aanleg van de Belgische militaire begraafplaatsen.

in casu militair-historische en historische context waarde:
Verzamelbegraafplaats van na de oorlog, tegen de voormalige Belgische 1ste linie (de Frontzate) aangelegd met graven uit het onderwater gezette gebied en uit de sectoren van Nieuwpoort en Ramskapelle. Opvallend veel doden uit de Slag aan de IJzer in oktober 1914 en opvallend veel ongeïdentificeerde doden.

Innoverende wijze van begraven in oorlogstijd.

Belgische militaire begraafplaats Ramskapelle

Ramskapellestraat (Nieuwpoort)
Belgische militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog. De begraafplaats wordt gekenmerkt door een driehoekige plattegrond, een bakstenen voormuur tussen hogere hardstenen en bakstenen pijlers met traliewerk en een toegangshekken, lichte niveauverschillen, symmetrisch aangelegde gebogen rijen grafstenen met hagen.