IJzergedenkteken

Sluizencomplex De Ganzenpoot en oorlogsmonumenten

Het IJzergedenkteken van kunstenaar Pieter Braecke te Nieuwpoort, is beschermd als monument.

Waarden

Het IJzergedenkteken van P. Bracke, nabij de Iepersluis, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, sociaal-culturele waarde

artistieke, in casu esthetische waarde, historische waarde en sociaal-culturele waarde:
Als herdenkingsobjecten van en materiële verwijzingen met symboolwaarde naar feiten, en slachtoffers van vooral de Eerste Wereldoorlog;
Als illustratie van de uiteenlopende wijzen waarop men deze gedenktekens tijdens het interbellum en na de Tweede Wereldoorlog concipieerde;
Als illustratie van de wijze waarop men de oorlogsfeiten, het verloop van de oorlog en de oorlogsslachtoffers van beide oorlogen wenste te herdenken.

IJzergedenkteken

Sluizen (Nieuwpoort)
Het IJzergedenkteken van kunstenaar Pieter Braecke, geboren in Nieuwpoort, moest in het eeuwfeestjaar 1930 België voorstellen: een vrouw afgewend van de invaller uit het oosten, de kroon beschermend in de handen.