Sluizencomplex De Ganzepoot met oorlogsmonumenten: sluizencomplex

Sluizencomplex De Ganzenpoot en oorlogsmonumenten

Het sluizencomplex uit 1876-78 te Nieuwpoort, is beschermd als monument.

Waarden

Het sluizencomplex genaamd De Ganzenpoot met inbegrip van de volledige technische uitrusting van de oeververstevigingen, van de bruggen, van de houten geleidingswerken (dukdalven en dergelijke), van de dienstgebouwen en van de volledige aanleg van de restzones, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als uniek voorbeeld van een groot sluizencomplex uit 1876-78 bestaande uit verschillende schut- en uitwateringssluizen die beantwoorden aan uitzonderlijke plaatselijke noden inzake scheepvaart- en waterhuishouding van het hinterland;
Als sluizencomplex waarvan de onderdelen specifieke technische- en afwerkingskenmerken bezitten;
Als sluizencomplex waarvan de niet-technische tussenruimten van een specifieke groenaanleg en van dienstgebouwen in traditionalistische zogenaamde wederopbouwstijl werden voorzien.

Sluizencomplex De Ganzenpoot met oorlogsgedenktekens

Sluizen (Nieuwpoort)
Sluizencomplex uit 1876-78, aangelegd ter hoogte van Nieuwpoort-Stad. Na de Eerste Wereldoorlog, oprichting in de nabijheid van het sluizencomplex van een reeks gedenktekens ter nagedachtenis van de gesneuvelden en de rol van militaire eenheden of personen.