Kattesas of Oude Veurnesas

Kattesas of Oud Veurnesas met ontwateringssluis

Het oude Veurnesas of Katesas te Nieuwpoort, is beschermd als monument.

Waarden

Het Kattesas of Oude Veurnesas met inbegrip van de na de Eerste Wereldoorlog gebouwde ontwateringssluis, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Als restant van een schut- en ontwateringssluis van het type getijdensluis met vier dubbele deuren uit 1876, deel uitmakend van een groter stelsel;
Als sluis waar door K. Cogge en Kapitein Umé in de nacht van 26 op 27 oktober 1914 een eerste poging werd ondernomen om, na voorbereidende ingrepen het ijzerfront onder water te zetten.

Albert I laan (Nieuwpoort)
Het sas werd herbouwd in 1818, toen de versterkingswerken rond Nieuwpoort gemoderniseerd werden in het kader van de uitbouw van de Wellingtonlinie. De werken werden uitgevoerd door een lokale aannemer, wellicht op basis van plannen opgemaakt door de Brugse ingenieur Jacob Dekaestecker. In 1876-1878 werd het sas nogmaals herbouwd, toen ook het volledige Ganzenpootcomplex heraangelegd werd. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog werd geprobeerd om via het Kattesas de IJzervlakte te laten overstromen. Van het Oude Veurnesas bleven de sluiswanden in blauwe hardsteen bewaard.