Beschermd monument

Villa du Loiret

Beschermd monument van tot heden

ID
13843
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13843

Besluiten

Villa du Loiret, herenhuis en woning Maresfield
definitieve beschermingsbesluiten: 01-12-2000  ID: 3596

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het eclectisch samenstel van twee burgerhuizen, genaamd Villa du Loiret, is beschermd als monument. De bescherming omvat beide burgerhuizen, inclusief hun interieurs en achtertuin of -koer.



Waarden

Villa du Loiret is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Omwille van de nog uitzonderlijke bewaarde interieurs, die net zoals de gevelopstanden in spiegelbeeld zijn opgevat. De verzorgde afwerking blijkt onder meer uit de marmeren schouwmantels, parketvloer, stucplafonds en deur- en vensterbeglazing van de vertrekken op de bel-etage. De loggia's bewaren bovendien respectievelijk een faïencebetegeling (nummer 20) en art-nouveaugetinte schilderijen op doek (nummer 22). Laatst genoemde zijn een unicum te Oostende.

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde representatief voor de architecturale invulling van de 19de-eeuwse westelijke stadsuitleg te Oostende onder impuls van Leopold II in het kader van het toen snel groeiende badstadtoerisme. Zowel wat indeling, opstand, plattegrond en architecturale uitwerking betreft beantwoorden deze panden volledig aan het type van de eclectische stadsvilla uit de belle epoque. Bovendien betreft het hier nog uitzonderlijk een samenstel met typerende loggia's.

sociaal-culturele waarde

Als 'document' uit de elitaire periode van het kusttoerisme.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Villa du Loiret

Brusselstraat 20-22 (Oostende)
Eclectisch samenstel van 1884, gebouwd in opdracht van twee Brusselse industriëlen. Enkelhuizen met souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën volgens spiegelbeeldschema, onder zadeldak (nok loodrecht op de straat; leien, pannen). Bakstenen lijstgevels met verwerking van arduin om. voor onderbouw en horizontale banden. Souterrain: getraliede kelderopeningen en deels beglaasde dienstdeurtjes.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.