Koninklijk Atheneum I: Stadswoning

Gebouwen van het Koninklijk Atheneum I

De stadswoning, vandaag geïntegreerd bij het Koninklijk Atheneum I, is beschermd als monument.

Waarden

Het pand geïncorporeerd bij het Koninklijk Atheneum I is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een representatief voorbeeld van de architecturale invulling van de 19de-eeuwse westelijke stadsuitleg te Oostende onder impuls van Leopold II in het kader van het toen snel groeiende badstadtoerisme. Dit burgerhuis met neoclassicistische inslag uit het einde van de 19de eeuw vertegenwoordigt de meer bescheiden stadswoning en vormt hier een sobere pendant van het belendende herenhuis nummer 23-25 in Louis-Philippestijl. Het pand bewaart de toen gebruikelijke plattegrond en indeling. De hal vertoont een verzorgde muurafwerking, id est een stucbeschildering met marmer imitatie en rocaillemotieven.

Stadswoning

Leon Spilliaertstraat 27 (Oostende)
Enkelhuis met twee bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadeldak, uit het einde van de 19de eeuw, thans geïncorporeerd bij het Koninklijk Atheneum I.