Koninklijk Atheneum I: Prefectenhuis

Gebouwen van het Koninklijk Atheneum I

Het prefectenhuis, vandaag geïntegreerd bij het Koninklijk Atheneum I, is beschermd als monument.

Waarden

Het pand nu geïncorporeerd als het 'Prefectenhuis' bij het Koninklijk Atheneum I is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een representatief voorbeeld van de architecturale invulling van de 19de-eeuwse westelijke stadsuitleg te Oostende onder impuls van Leopold II in het kader van het toen snel groeiende badstadtoerisme. Als zeldzaam geworden herenhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw met prominente ligging aan het Leopoldpark is het uitzonderlijk opgetrokken in Louis-Philippestijl. Het stucdecor van de lijstgevel is markant. Bovendien bewaart het pand zijn vestibule, slingertrap en twee salons met doorgedreven vormgeving.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde relevant voor de levensstijl van de welvarende 19de-eeuwse burgerij, hier in het bijzonder te Oostende tijdens de Belle Epoque.

Burgerhuis in Louis-Philippestijl

Leon Spilliaertstraat 23-25 (Oostende)
Voormalig burgerhuis in Louis-Philippestijl, gebouwd in 1881 in opdracht van de uit Schaarbeek afkomstige J.D. Godtschalck, nu het Prefectenhuis van het Koninklijk Atheneum I. Volume van twee bouwlagen en zes traveeën onder mansardedak, gemarkeerd door uitgewerkte oeil-de-boeuf, en voorzien van een bepleisterde en beschilderde lijstgevel met markant stucdecor.